Vanha Tyvex 18

Meidän "retkijolla" oli ollut perheessä jo yli 30 vuotta. Aluksi sillä purjehtivat appivanhempani ja mieheni pikkupoikana. Sitten mieheni hiukan vanhempana poikana ja nuorna miesnä. 


Itse pääsin tutustumaan Tyvexiin vuonna 1991 ja meidän perheemme kasvoi ja kiintyi tähän purteloon. Me ehdimme purjehtia sillä lähes kaksikymmentä vuotta, kunnes veri alkoi vetää pitemmille reissuille ja mukavuudenhalu alkoi vaatia sisävessaa ja keittiötä...

Jäähyväiset ja kiitokset ikimuistoisista kesäisistä hetkistä. 

 Pikkupurje lähti uuden perheen luo 
ja kohti uusia seikkailuja!

Paluu kolmen vuosikymmenen taa


Tyvexin historian aikaisemmilta lehdiltä poimittuja kuvia.Hieman uudempia muistoja 


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja kuvia Tyvexistä. Meidän perhellä Tyvex on tarjoillut jo viiden kesän ajan sulan veden parhaita hetkiä. Ihana vene pienille perheretkille. Kivoja veneilykuvia tammikuun pimeisiin iltoihin. Kiitos.

Viherrys kirjoitti...

Oi kiitos kommentista :-).
Tyvex on niin söpö ja ihana. Sen kannella tuntee olevansa yhtä aaltojen liikkeen kanssa. Parasta siinä oli juuri se perheretkien helppous. Rantautumaan pystyi niin näppärästi.

Kohti sulia vesiä :-)!

Anonyymi kirjoitti...

viime kesänä minusta tuli sattumalta tyvex 18 omistaja. mistäköhän voisi tietustella kyseisten veneiden historiasta ja pprrustuksista??

Viherrys kirjoitti...

Löysimme Tyvexistä artikkelin vanhasta Vene lehdestä. Veneen nimi oli Simabu tai Simapu. Juuri nyt en ehdi etsiä artikkelia, mutta palaan asiaan myöhemmin :-).

Juttu oli muistaakseni 70-luvulta. Artikelissa testailtiin veneen ominaisuuksia ja arvioitiin muutenkin.

Oma veneemme oli seilannut alkutaipaleensa Saimaalla.

Kohti kevättä!

Viherrys kirjoitti...

Tarkoitan siis veneen merkki oli Simapu = uima-apulaite :-)).

Viherrys kirjoitti...

Jälleen aiheeseen. Vene lehdeltä voi tilata pdf:nä artikkelin veneestä Simapu 1:stä. :-). Valitettavasti en voi julkaista sitä blogissani. Juttu on 4 sivuinen.

Venemalli on lähtöisin Imatralta, jossa sitä valmistettiin 70-luvulla. Malliltaan sulkaveneen ja Joemari 17:n risteytys. Venettä on helppo käsitellä ja siinä on hyvin tilaa istuinaukkojen allakin. Avaruudellista tuntua kehuttiin artikkelissa :-).

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on harkinnassa hankkia nostokölipurjevene täksi kesäksi järvikäyttöön. Minkälainen vene Tyvex on purjehtia ja onko sen rikaus helppoa. Ajatellen trailerikäyttöä, vene aamulla vesille ja illalla pois.

Viherrys kirjoitti...

Moikka.

Varoitan jo valmiiksi etten ole kauhean tekninen ihminen ja termit voivat olla pielessä :-D. Mutta, tässäpä vastausta omalta kantilta.

Tyvex on kuitenkin aika painava vene ja sen lasku ja nosto sekä maston kiinnitykset ovat sen verran työläitä, että mielestäni alkukesästä veteen ja loppukesästä kuiville riittää mainiosti :-).Mastossa ei ole näppärää taitto-ominaisuutta, joten se on nostettava paikoilleen.

Nostokölit ovat ihanat retkeiltäessä ja pikkusaarille rantautuessa. Tyvex nousee kyllä mies/naisporukan voimin trailerille, eikä vaadi nostureita, mutta useampi nosto ja lasku kesän aikana voisi viedä veneilyinnon - veikkaan näin.

Kuulemma Mcgregol on tarkoitettu kuvailemaasi venetyyppiin paremmin.

Tämmönen linkki: (http://www.macgregorsailboats.com/sailboat-marina-del-rey.html).

Purjehdusominaisuuksiin sanoisin että olemme joutuneet Tyvexin kanssa koviinkiin tuuliin, eikä se kertaakaan kaatunut. Mikään pikakilpuri se ei ole, mutta pieneksi purjeveneeksi siinä on sitloorassa tilan tuntua. Esim. Perheelle päiväpurjehdukseen ihana paatti. Palaan asiaan vielä tentattuani tarkemmin meidän varsinaiselta "purjehtijavastaavalta" purjehdusominaisuuksista :-).

Meillä tyvex oli kahdella ei järvellä niinä monina yhdessäolovuosina (sehän oli miltei perheenjäsen)ja järvelle se oli aivan ihana!

Vinkki: Vene-lehdeltä voi tilata vanhan artikkelin veneestä (pdf), Simapu veneen nimellä, maksoi n. 3€ muutama vuosi sitten.

Kaunista purjekesää sinulle!

Viherrys