maanantai 11. kesäkuuta 2012

Veneen seinäverhoilun vaihto

Lupasin kertoa jotain verhoiluprojektistamme. Tässäpä yksityiskohtia rupeamasta.

Vanha verhoilu irtosi jo osaksi itsekseen, mutta vanhan liiman poisto pinnalta lähti ksyleeni nimisellä aineella. Ksyleeni levitettiin vähäksi aikaa pinnalle vaikuttamaan (hierova liike), ja vanha liima muuttui hyytelömäiseksi aineeksi ja mureni, jolloin se oli helpompi poistaa esim. maaliskrapalla. 
  
Veneen verhoilumateriaalin löytäminen ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelimme. Verhoilumateriaali oli loppu Meredinistä ja Tampere-Helsinki akselilta sitä ei vain löytynyt mistään. Kunnes saimme vinkin Muovikum-nimisestä yrityksestä. 

Verhoilumateriaali saapui nopeasti ja näppärästi matkahuollon kautta.  Hinta oli 19€/m.
Liima tietysti unohtui ostaa samalla tilauksella, mutta paikallisesta rautakaupasta löytyi Tixo-liimaa. -Ja huom: hengityssuojain kannattaa ehdottomasti hankkia! Liimassa oli aika yty haju. Tietysti käsiin myös kemikaaleja kestävät hanskat.

Projekti ei ollut helppo. Ilmakuplia jäi helposti ja kippari sanoi suoraan projektin olleen kamala. Mutta nyt se on tehty ja veneen ominaistuoksu parani vanhojen kulahtaneiden ja pinttyneiden verhoilujen poistuttua. Itse liiman haju hälveni sekin varsin nopeasti. Ja onhan seinät nyt raikkaat ja puhtaan näköiset.
 Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Kuvat otettu lumia 800-puhelimella.
12 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Hieno Projekti! Siitä se kunnostuskärpänen puraisee. Itsekin ajattelin aluksi vain maalata kyljet, mutta lopulta huomasin purkaneeni puoli venettä.
No jos nyt tuonkin tekisi tässä samalla... :)
Eihän siinä mitään, mukavaa puuhaa!

Viherrys kirjoitti...

Hehee, niinhän se helposti menee.

Purkaminen on kieltämättä kivaa. Oma puuhansa kasata tilalle uutta :-).

Kyllä taas sanonta: työ tekijäänsä kiittää, pitää paikkansa.

Luvassa lämpimämpiä kelejä, jiihaa!

Susanna kirjoitti...

Paljonko meni aikaa, ja oliko materiaalin mittaaminen ja leikkaaminen kuinka vaikeaa? Mitä esitöitä täytyi tehdä?

Omassa veneessämme tuo verhoilun uusiminen alkaa olla kohtapuolin edessä.

Viherrys kirjoitti...

Moikka Susanna. Täytyy kysyä mieheltä tarkemmin yksityiskohtia ja kerron lisää myöhemmin. Hän teki verhoilun itekseen, yhden miehen voimin.

Mutta, pari päivää meni verhoilun uusimisessa. Esityöt, vanhat matskut pois seinistä ja puuosien irrottelu, kesti yhden pitkän illan. Seinäverhoilun poisto oli meillä helppo juttu, koska seinämateriaalit olivat varmaan alkuperäset ja irtoamassa jo itekseenkin ;-). Vanhan liiman poistaminen ja raaputtelu ja verhoilun liimailu kesti toisen päivän. Meillä oli vähän kiire aikataulu, joten meni ehkä rivakammin.

Kyselen tosiaan tarkemmin vielä muista esitöistä ja mittailuista ym. Palaan asiaan.

Viherrys kirjoitti...

Kuulemma materiaalin leikkaaminen sujui leikkaamalla vaan ylimääräset osat pois. Tämmöisen vastauksen sain :-)). Noh, eihän tossa verhoilumateriaalissa ole mitään lankasuoran tarkkailua. Leveys oli aika kiva myös, joten sekin helpotti.

Liiman poistoaine kannattaa kuulemma vähän hieroo pintaan, jolloin vanhat liimamöhjöt irtoaa murenemalla.

Auttoikohan nämä vastaukset yhtään...

Susanna kirjoitti...

Heips, kiitos kommenteista! Tuo rohkaisi jo paljon yrittämään. Ilmeisesti materiaali on venyvää ja sen saa helposti pingotettua muotoon? Kannattaako aloittaa alhaalta ylös vaiko ylhäältä alas?

Varmaan kansiluukut kannattaa pitää koko ajan auki. Sen verran, mitä minulla on tuollaisista liimoista kokemusta, siinä tulee huppeliin aika nopeasti...

Viherrys kirjoitti...

Nonni. Kysääsen tekijältä ja tämmöstä ohjetta sain :-):
Juu, venyvää ompi materiaali. Tixo lastattiin suoraan seinään, ei materiaaliin. Yläreunasta laitettiin materiaali kulkemaan tasan. Lopuksi mattopuukolla siistittiin ylimääräset pois. Meillä jäi hieman ilmakuplia, mutta kuivuttuaan kuplat tasaantuivat. Menimme puhkomaan nimittäin reikiä pahimpiin kupliin ja jälkeenpäin huomattiin että reikä oli isontunut - eli materiaali ilmeisesti pingottui kuivuttuaan. Onneksi mokat jäi keulapiikkiin hieman piiloon. Mutta varoituksen sana: huono idea puhkoa ilmakupla-alueille ilmareikiä ;-). Ei toimi kuin kontaktimuovilla kirjoja päällystäessä. Tekemällä oppii - juu.

Ja liimahaju oli veneen sitloorassakin niin tuntuva, että ehdottomasti suojamaskia käyttöön!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset tästä postauksesta! =) Meillä on päällä nyt sama urakka ja tästä otettiin vinkkiä. Miten kauan xyleeni teillä vaikutti ennen kuin irrottelitte? Tuota materiaalin liimausta kanssa vähän jännitän, kun kontaktiliima ottaa heti kiinni eikä jätä pelivaraa liikutteluun. Täytyy miettiä miten tuon sitten tekee.

Viherrys kirjoitti...

Voi että, ompa ihana kuulla/lukea, että sain olla vinkin antajana :-).
Kysäisin mieheltäni, ja hän sanoi että lähti samantien pyörittelemään vanhaa liimamöhjöä kun laittoi xyleenin.

Pitäisköhän verhoilumateriaali leikata seinää vasten malliinsa pienellä "saumanvaralla" ja sitten liimailla..
Varmaan riippuu materiaalistakin, mutta meillä materiaali siloittui seinään kuivuttua. Ilmakuplia jäi, mutta ne siloittuivat liiman kuivuttua. Ilmeisesti materiaali hivenen "kutistui" liiman kuivuttua. Noh, pohtii tämä ja myöntää, ettei ole mikään expertti, mieshän tämän homman teki :-)).

Jake kirjoitti...

Teimme juuri kaupat 1969 vuoden Vegasta ja se saapuu uuteen kotiinsa Näsijärvelle maanantaina. Vene on muutoin varsin hyvässä kunnossa, mutta nuo alkuperäiset verhoilut ovat miltei kokonaan irti seinistä.

Luin tämän postauksen jo ennen kauppoja, joten en antanut noiden verhoiluiden vaikuttaa ostopäätökseen, kun tiesin niiden olevan vaihdettavissa inhimillisellä vaivalla - kiitos tästä tiedonjyvästä :)

Monta metriä tuota verhoilumateriaalia kului? Olisin tiedosta kiitollinen, jotta voisin tilata tuota materiaalia oikean määrän odottamaan asennusta :)

Viherrys kirjoitti...

Moikka Turma-Jaakko. Onnittelut ensinnäkin venekaupoista :-) !
"Vegailijat" lisääntyvät näsijärvellä :-).

Kyselin kuinka monta metriä tilasimme verhoilumateriaalia, mutta nyt täytyy harmitella että emme enää muista :-(. Rullalla on vielä jäljelläkin verhoilumateriaalia odottamassa josko sitä laittaisi vielä kattoonkin. Pahoittelen :-/.

Meilllä oli myös entiset verhoilut lerpattamassa seinissä. Omituista superlonimurusta valui välistä. Tuntui että sisäilmakin raikastui kiskottua muinaisverhoilut pois.

Onnea tulevaan projektiin ja tervetuloa "Vegailijoihin" :-)

MerryMcCara kirjoitti...

Moi. Vanha, mutta kannustava postaus. Olisin kysynyt, tuliko teillä tuossa seinäverhoiluprojektissanne vastaan hankalia nurkkia ja miten niistä selvisitte? Mietin että jääkö materiaali esim. 90 asteen sisäkulmassa herkästi ryppyyn ja venyykö se nätisti reunan yli ulkokulmassa. Kiitos hyvästä ja hyödyllisestä postauksesta ja suotuisia tuulia!